maanantai 3. syyskuuta 2012

Nokkosesta maailmalta

Tässä koostetta pisteliään kasvin saloihin:
_____________________________

Ikivanha nokkoskuitu kokeilee paluuta

"Nokkosta pidetään ihmiskunnan vanhimpana kuitukasvina, jota käytettiin jo kivikaudella ympäri maailmaa. Sitä ei tiedetä, kudottiinko tuolloin nokkoslangasta kuitua, mutta siitä syntyi kalastusvälineitä, verkkoja ja nyörejä. 1800- ja 1900-luvuilla nokkosta tuotettiin teollisesti tekstiilikuiduksi, kunnes toinen maailmasota katkaisi tuotannon. Suomessa nokkonen uinui unohdettuna tekstiilikuituna 50 vuotta. Nyt nokkosesta syntyy jälleen tuotteita. Langan tuottaminen on kuitenkin kallista puuhaa, joten haasteena on kehitellä parempia kuidutustekniikoita ja kehruumenetelmiä. Tuorein yllätys on ollut huomio, etteivät nokkostekstiilit homehdu."
_____________________________

Nokkonen kuitukasvina
Sivuilta: Kukinto

"Nokkosta tiedetään käytetyn kuitukasvina jo 2500 eKr. Pohjois-Euroopan ja Antrean kivikautiset verkkolöydöt ovat todennäköisesti olleet nokkoskuituja. Länsi-Suomessa nokkoskangasta on löydetty rautakauden haudoista."

Lähde: Ritva Heikkinen: Nokkonen sisustuspainokankaana. Tekstiilisuunnittelun opinnäytetyö, EVTEK-muotoiluinstituutti, joulukuu 1998.
_____________________________

Nokkosesta Wikipediassa 
_____________________________

Syötävä: Nokkonen
Kodin Pellervo

"Nokkonen eli isonokkonen (Urtica dioica) tunnetaan paremmin marjatarhojen ja muiden voimakaskasvuisten paikkojen monivuotisena rikkaruohona kuin hyötykasvina. Nokkosta voidaan kuitenkin hyödyntää monipuolisesti keittiössä, kangaspuissa, rohtona sekä puutarhan lannoite- ja torjunta-aineena."
_____________________________

Ukkolan Akat - Leenan kokemuksia nokkosista:
1
2
_____________________________

Sirinä-design
Kuvia käsittelystä
Kaupan sivut
_____________________________

Evo - Värjärikillan Värjäripäivät kesä 2008
kuvia
Aiheina oli mm. nokkospaperi- ja kuitukurssit. Mukana oltiin! :)
Lisää Väriä elämään blogista:
Nokkosesta kuiduksi
_____________________________

Jenny Kangasvuo
Suomalainen muinaispuku - myöhäisrautakautinen vai nykyaikainen juhlapuku?
"Mielenkiintoinen myöhäisrautakaudella käytetty kuitukasvi on nokkonen, josta sanotaan tulevan pellavaakin kauniimpaa ja kiiltävämpää kangasta. Sitä kasvoi luonnonvaraisena Suomen alueella jo tuolloin, joten voidaan olettaa sitä käytetyn kuituna vähintäänkin yhtä paljon kuin pellavaa. Löytöjä siitä on suhteellisen vähän, sillä kuten pellavakin, nokkonen kasvikuituna maatuu helposti. Nokkosesta kudotiin palttinasidoksista kangasta. Myös hamppua käytettiin. (Lehtosalo-Hilander 1984, 8-9; Riikonen 1990, 36; Rautavaara 1981, 109, 114.)"
_____________________________

Nokkonen on lääke lähes joka vaivaan

"Suomalaisten vanhin tekstiilikasvi
Nokkosen viljelystä kuitukasvina on todisteita jo pronssikaudelta. Nokkonen on ollut suomalaisten vanhin tekstiilikasvi, joka tunnettiin jo ainakin myöhäisemmällä rauta-ajalla. Aika ajoin nokkosta on kehrätty Keski-Euroopassa tehdasmaisesti. Siitä valmistettiin kalaverkkoja, purjeita ja vaatteita. Ensimmäisen maailmansodan aikana sotilaiden vaatteisiin käytettiin nokkoslankaa."
_____________________________

 Nokkonen on vuoden 2012 rohdoskasvi

"Nokkosen monipuolinen ravintosisältö tekee siitä todellista superruokaa, jonka on todettu lisäävän elinvoimaa ja antavan puhtia."
_____________________________
1 kommentti: